You are currently viewing Цветове, стил и материали, които да предпочетем в избора на интериорни врати

Цветове, стил и материали, които да предпочетем в избора на интериорни врати

Когато избираме интериорни врати за дома – трябва да се съобразим с много фактори за подходящо съчетаване и за да се получи хармония и отличен завършек на ремонта, който сме предприели.

Как да изберем цвета на интериорните врати?

Кой е цветът подходящ за вратите ни се определя от цялостното интериорно хрумване за преобразяване на жилището. Можем да подберем цветовата гама , която да отговаря на светлите тонове на мебелировката, на десените на стените или да са в синхрон с цвета на дограмата или входната ни врата. Понякога е доста трудно или дори невъзможно да се избере абсолютно същия цвят като цвета на дограмата, например, и това е съвсем логично, понеже различните производители използват наименования за цветовете, които ползват в зависимост от собствените си представи за цветова гама, която постигат. Но това не е толкова страшно, особено ако съчетанието от цветове е поне в подобни нюанси.

Има ли значение стила на вратите и на останалата част от интериора?

За стила при избора на врати може да се каже, че най-характерно е изискването да няма противоборство в зрителното възприятие или иначе казано да не се смесва стиловото разнообразие. Например при изчистен, „строг” или офис стил интериор, врати в стил „Рустик” биха били натрапчиво контрастни. Или ако стила е с флорални мотиви на обзавеждането или с кръгли, заоблени форми, врати с линии, квадрати или правоъгълни форми ще са нехарактерни и не на място поставени. Ако се колебаете какво точно да изберете, по-добре спрете избора си на изчистени модели без шарки, линийки и фрезовка. Те винаги добре „лягат” на всички видове интериорни решения.

От какви материали могат да бъдат изработвани интериорнита врати?

И, разбира се, материалите – вратите за дома могат да бъдат изработени от различни материали, дърво или дървесина, метал, пластмаса, алуминий или метални сплави, стъкло и какво ли още не. Разнообразието е изключително голямо. За мокри помещения и бани е най-добре да се подбере водозащитен материал.

Най-честа употреба в жилищата са врати от дърво или дървесина. Стоят естествено, практични са, с различни цветове, най-често като естествените цветове на различни дървета, взети като наименования от цял свят. Хубаво е при монтажа им, обаче в съвсем новите жилищни сгради да сме убедени, че количеството влага не е твърде високо, този тип врати попиват влагата и с времето могат да се деформират.

Добро решение ли са стъклените интериорни врати?

Напоследък врати с крило от стъкло намират голямо приложение, не само в сгради с обществено предназначение, а като интериорно решение за раздвижване на стила в апартаментите. Могат да са прозрачни с различен нюанс на стъклото, матирани, с фигури или принт. Имайте предвид за тях, обаче, че шумо и топло изолацията не са така високи, както при плътните врати.

В момента решенията за разнообразие в избора на врати е огромен и трябва да се възползваме. Разбира се, съчетавайте смело, разчитайки и на собственото си виждане за нещата, защото това са врати, нашите врати, но ако толкова много объркаме, нищо не ни пречи да си ги сменим след няколко години. Вече ще имаме изграден опит.

Вашият коментар