You are currently viewing Полезна информация за интериорните врати

Полезна информация за интериорните врати

Ако за първи път Ви се налага да закупувате врати е съвсем нормално да не сте наясно с всяка една специфика по тяхната поръчка. Затова в тази статия ще Ви дадем насоки на какво да обърнете внимание и над какво да помислите преди да преминете към закупуването на нови интериорни врати.

 1. От какво е съставена вратата? – за човек, който не се е сблъскал досега с подмяна на врати или някакви корекции по тях, вратата е просто нещо, през което преминава или отваря и затваря, но не е наясно с техническите характеристики на интериорните си врати. Както всяка едно друго нещо, вратата е изградена от съставни части, а именно:
 • Крило или платно (това е отваряемата част на всяка врата);
 • Каса;
 • Брава;
 • Дръжка;
 • Насрещник;
 • Патрон;
 • Первази;
 • Панти.
 1. Посоки на отваряне – колкото и маловажно да Ви звучи, още при поръчката на вратите трябва да сте наясно накъде ще се отварят вратите Ви – дали навътре към помещението или навън към коридора. При интериорните врати имаме само две посоки на отваряне – лява и дясна, като това се определя от местонахождението на пантите на вратата.
 2. Безфалцова или фалцова врата – при фалцовите врати – крилото ни не е равно отстрани има фалц) и ляга на самата каса (както можете да видите на снимка 2 – на бялата врата). Докато при безфалцовите крилото влиза вътре в касата – снимка 1.
  Bezfaltsova Interiorna Vrata
  Безфалцова интериорна врата

  Faltsova Interiorna Vrata
  Фалцова интериорна врата
 3. Материал на изработка и покритие – при интериорните врати най-добре да се ориентирате към такива изработени от HDF. Вратите от този материал имат по-висока издръжливост на влага и по-малко проблеми с деформация (измятане) в бъдеще. Покритието на интериорните Ви врати може да бъде най-различно – декоративно фолио, 3D полипропиленов ламинат, еко фурнир, боя, лак, дървесни частици импрегнирани с смоли и лакове и т.н. Тук идва моментът, в който трябва да прецените дали да заложите на по-практични цветове и материали, или на това вратите Ви да изглеждат „уау”.

Надяваме се да сме били полезни за Вас, ако все пак имате още въпроси и неясноти най-добре се обърнете към професионалиста, от който искате да закупите вратите си.

Вашият коментар