You are currently viewing Определения при поръчка на входна врата

Определения при поръчка на входна врата

Често, когато хората пристъпват към смяна на входна врата, те се интересуват само от модел, цвят и цена. Когато се стигне до закупуването на вратата, клиентите се сблъскват и с много технически термини. В редовете по-долу, ще поясним основните понятия, които се употребяват и са свързани най-вече с характеристиките на вратите.

Определения, касаещи входните врати

Мъж със строителна каска държи разпъната рулетка

  1. Габаритен размер на входна врата – това е размерът на крилото с касата. С други думи, запознавайки се с него можете да разберете какъв максимален размер може да да се постави във Вашия случай.
  2. Габаритен размер с перваз – размера на крило, каса и прилежащите первази към касата. Тук от значение са ширината и височината, ако имате ограничение.
  3. Строителен отвор на вратата – това е необходимият отвор за монтаж на врата. За да се определи правилно, се измерва разстоянието от зид до зид и от готов под до най-високата част на отвора.
  4. Размер на каса при входна врата – размера на касата се определя от зида, на който ще бъде монтирана касата. Има два основни вида каси:
  • щокови;

Щоковите каси обикновено са само 10 см и не обхващат целия зид, тоест част от зида остава непокрит от касата и се налага да се довърши по удачен начин. Тези каси се предлагат от металните входни врати.

  • регулируеми.

Регулируемите каси обхващат целия зид и придават завършеност на вратата. Колкото по-голям е зидът, толкова по-голяма каса ще се наложи да бъде поставена. Подобни каси можете да срещнете при блиндираните врати. Към повечето серии интериорни врати се предлагат и допълнителни уширения, за покриване на много големи зидове – повече от 35 см. Те могат да се използват и при входните врати ако има подходящ за конкретния случай цвят.

5. Светъл отвор на вратата – това е разстоянието, което остава за преминаване, когато крилото на вратата е отворено. Този параметър е взаимносвързан с всички гореспоменати термини. Той е изключително важен за комфортното ползване на входната врата. Колкото по-голям е габаритния размер на вратата, толкова по-голям ще бъде и светлият отвор. Така, че спокойно да вкарвате мебели при нужда.

Вашият коментар