You are currently viewing Съвети за боядисване на интериорни врати

Съвети за боядисване на интериорни врати

Планирате ли да боядисате своите интериорни врати? Ще трябва да решите, дали да откачите вратите от пантите, или да ги оставите на място. Независимо какъв начин ще изберете, надяваме се, че изложеното тук, ще Ви помогне да разгледате всеки аспект на проекта си предварително. Важни са, не само избора на цвят, но и инструментите, както и подготовката за боядисване. Ако желаете останете с нас, за да прочетете и овладеете начините за получаване на гладки, красиви резултати, за всяка интериорна врата в дома си.

​Определяне на вида боя

Преди да нанесете прясно покритие, разберете, дали първо ще трябва да грундирате, като определите от какъв вид боя, в момента, е покритието на вратата. За тази цел намокрете парцал с алкохол и го разтрийте върху вратата. Ако боята се прехвърли върху парцала, тя е боядисана с продукт на основата на латекс и грундирането няма да е необходимо. В случай, че нищо не излезе на парцала, имате работа с боя на маслена основа и ако се надявате да използвате по-нова латексна формула, първо ще трябва да грундирате. Изключение от това правило е линията на интериорните бои, която гладко преминава, както върху маслена, така и върху латексова боя.

Друга причина за установяване на стария тип боя е здравословната загриженост към оловото. Къщите, боядисани преди 1979 г., често използват бои на основата на олово, а то може да се абсорбира от тялото, което води до увреждане на организма. Закупете комплект за тестване на олово, за да разберете, дали боята съдържа този токсичен метал. Ако това се случи, трябва да проявите допълнително внимание и професионален опит, когато го шлайфате и отстранявате.

​Как да подходите?

Традиционно, интериорните вратите се тонират в същия или близък нюанс като околните стени, но сега дизайнерите използват акцентни цветове, чрез които придават въздействие и контраст в стаите. Това е валидно особено, когато самата врата има интересни ламперии и формоване, които могат да бъдат актуализирани с по-ярък цвят. Друг вариант е постигане на индустриална неутралност, използвайки сиво и дори черно.

Очаквано е да има отпечатъци от пръсти и мръсотия по интериорните врати, които се използват ежедневно. Затова вземете боя с гланцово или полу-гланцово покритие, вместо боя с матов завършек, която може да създаде подобни проблеми. По-лъскавате боя прави вратите и облицовките да се открояват красиво на фоновата повърхност на стените.

​Подготовката е в основата на всеки успех!

Преди започване на съществената дейност, се погрижете да обезопасите всички повърхности в стаята. Използвайте найлони за пода и специално хартиено тиксо за стените или около стъклата на вратите! За да сте по-спокойни, когато боядисвате може да свалите крилото от касата на вратата. Изгладете неравностите с шкурка и грундирайте при нужда. Спазвайте точно всички указания на етикета на боята, относно нейното разреждане и разбъркване! Изчакайте да изсъхнат повърхностите поне 24 часа и повторете, ако се налага с още една „ръка“.

Нужни са Ви търпение и перфекционизъм! Ако обаче не Ви се отдава, по-добре си закупете нови и красиви врати, за които специалистите ще се погрижат.

Вашият коментар