You are currently viewing Основни стъпки при избиране на интериорна врата

Основни стъпки при избиране на интериорна врата

Не е трудно да се избере интериорна врата. Има много опции към, които да се насочите. Ако си изясните приоритетите, то задачата Ви би се улеснила още повече. Има много различни видове врати за къщи и всяка от тях служи с уникална цел и придава различен стил на домовете. Вашият стил е избор, а типът на Вашата интериорна врата отразява този стил по фин, но същевременно безкомпромисен начин.

Как да изберете правилната врата – има 5 стъпки за това:

1. Изберете стил на вратата

Изборът на стил е определящ за цялостната хармония в обзавеждането. Не пропускайте и факта колко е голяма стаята. Но ето, кои точно въпроси да си зададете въпроси:

  • За какво помещение е предназначена?
  • Какъв е наложеният стил в интериора?
  • Достатъчно високи ли са таваните?
  • Какъв е цветът и материалът на настилката?

Ако е за хол, кухня, трапезария, всекидневна, то интериорната врата е по-добре да бъде със стъкло. За да влиза светлина, има различни модели, които са за всеки вкус, по-разчупени форми, геометрични форми, изцяло прави линии.

За коридор, също доста се предпочита вратата да бъде със стъкло, за да влиза светлина в помещението.

За спалня, детска, баня най-добре интериорната врата да е без стъкло или изцяло плътна. Ако изберем врата, която е с много орнаменти, ще изглежда претрупана и няма да изглежда естетически красива в маломерно помещение. Това ще стесни стаята.

Ако е за детска стая, която е боядисана в искрящи цветове, то всичко ще изглежда прекалено акцентиращо, затова е нужно да се предвидят всички елементи, така че да се закупи по-неутрален цвят врата. Ако детската стая е боядисана в един цвят, може да се избере врата с детски мотив, примерно с едностранен или с двустранен, картинка от анимационен филм или друг принт. Може да изберете различен стил врата:

  • двойна портална за голяма всекидневна или трапезария;
  • плъзгаща двойна;
  • със стъкло;
  • изцяло плътна.

2. Изберете по какъв начин да се отваря вратата

В коя посока, плъзгаща ли да бъде или с обикновено отваряне? Именно тази важна подробност ще определи от коя страна ще бъдат пантите. Посоката на отварянето на вратите зависи от това, дали в помещението има мебели, които да се явят пречка за успешното отваряне на вратата навън, наляво или навътре. Може някъде да има ключ, с който да се съобразите или пък с посоката на друга врата в жилището. Трябва да прецените как на Вас ще Ви бъде най-удобно да влезете в помещението.

3. Изберете материала

Материалът на вратата, който избирате трябва да съответства на естетиката и стила на Вашия дом. Той е определящ фактор. Можете да изберете врати от натурално дърво, стъклени, със закалено стъкло, плъзгащи, алуминиеви врати. В производството на интериорни врати най-масовият материал и най-предпочитаният от хората е те да са с дървесни частици с висока плътност, наподобяващи масивно дърво. Хубаво е, че ако желаете вътрешните врати да имат изолация има и такива, които го предлагат под формата на пчелна пита или перфорирани пресовани дървесни частици.

4. Каса на вратата

Има врати, които са с различен вид каса – неподвижна каса или такава, която се регулира. Има хора, които предпочитат и харесват повече варианта с каса с обли первази, а на други им допада повече каса с прави первази. Има случаи, в които домакинствата искат да си поставят врати с облечена каса, за да спестят досадното и трудоемко къртене на металните части. Някои си поставят и избират по-бюджетен вариант и си поставят врата с фиксирана каса. Имат перваз само от едната страна, но пък довършителната работа след това е нужна за окончателна завършеност.

5. Избиране на перфектния цвят

Трябва да се съобразим с декора на всяка стая. Той е необходимо да се съчетае с подова настилка, с мебели, стени, с обстановката във Вашия дом. Тъмните врати стесняват площта и правят по-малка стаята. По-удачният вариант е да си поръчате един цвят врати, от един тип, особено, ако са на един етаж в жилището. Може да се изберат тонове, които да са по-неутрални и да се съчетаят с обстановката в жилището. Дано тези насоки и конкретни стъпки да са били полезни при избирането на интериорна врата, защото да не забравяме, че тя е важна част от интериора на всеки дом. Безспорно е, че първоначално, влизайки в нечий дом забелязваме именно вратата.

Вашият коментар