You are currently viewing Основни стъпки при избиране на интериорна врата

Основни стъпки при избиране на интериорна врата

Не е трудно да се избере интериорна врата. Има много различни варианти, по които може да се избира. Ако се отсеят ще стане супер лесно.

И ако ги отсеем няма да е трудна задача избирането им.

Има много различни видове врати за къщи и всяка от тях служи с уникална цел и придава различен стил на вашия дом. Вашият стил е личен за вас, а типът на вашата интериорна врата отразява този стил по фин, но същевременно важен начин.

Как да изберете правилния стил, има 5 стъпки за това:

1. Изберете стил на вратата

Изборът на стил ще определи усещането и стила на интериора на Вашия дом.

Не забравяйте да обърнете голямо внимание на колко е голяма стаята.

Трябва да си зададем следните въпроси?

  •     За коя стая е?
  •     Какъв стил е домът?
  •     Колко високи са таваните?
  •     Какъв материал е подовата настилка?

Ако е за хол, кухня, трапезария, всекидневна интериорната врата е по-добре да бъде със стъкло. За да влиза светлина, има различни модели, които са за всеки вкус, по-разчупени форми, геометрични форми, изцяло прави линии. За коридор, също доста се предпочита вратата да бъде със стъкло, за да влиза светлина в помещението.

За спалня, детска, баня най-добре интериорната врата да е без стъкло или изцяло плътна.

Ако изберем врата, която е с много орнаменти, ще изглежда претрупана и няма да изглежда естетически красива в малко помещение. Ще се стеснява стаята.

Ако е за детска стая и е боядисана в искрящи цветове и е по- претрупана трябва да се съобразим с това. И да се закупи по-неутрален цвят врата. Ако детската стая е боядисана в един цвят, може да се избере врата с детски мотиви, примерно с едностранен или с двустранен, картинка от анимационен филм или друг мотив.

Може да изберем различен стил врата:

– двойна портална за голяма всекидневна или трапезария;

– плъзгаща двойна;

– със стъкло;

– изцяло плътни.

2. Изберете по какъв начин да се отваря вратата

В коя посока, плъзгаща ли да бъде или с обикновено отваряне. Това ще определи къде ще бъдат поставени пантите. Посоката на отварянето на вратите зависи от това дали в помещението има мебели, които ще пречат примерно вратата да се отваря навън, наляво или навътре. Може някъде да има ключ, с който да се съобразим, с посока на друга врата в жилището.

Трябва да го съобразите с това как на вас ще ви бъде най-удобно да влезнете в помещението.

3. Изберете материала

Материалът на вратата, която избирате трябва да съответства на естетиката и стила на вашия дом. Той е определящ фактор. Можете да изберете врати от масивно дърво, стъклени, със закалено стъкло, плъзгащи, алуминиеви врати. За интериорна врата най-масовият материал и най-предпочитаният от хората е те да са с дървесни частици с висока плътност, наподобяващи масивно дърво.

Хубаво е, че ако желаете интериорните врати да имат изолация има и такива, които имат изолация пчелна пита или перфорирани пресовани дървесни частици.

4. Каса на вратата

Има врати, които са с различен вид каса.

Фиксирани каса, регулируеми каси. Има хора, които предпочитат и харесват повече варианта с каса с обли первази, други им допада повече каса с прави первази.

Има случаи, в които хората искат да си поставят врати с облечена каса, за да спестят досадното и трудоемко къртене на металните части.

Някои си поставят и избират по-бюджетен вариант и си поставят врата с фиксирана каса. Имат перваз само от едната страна. Има довършителна работа след това, трябва да се измаже от едната страна.

5. Избиране на перфектния цвят

Трябва да се съобразим с декора на всяка стая.  Да се съчетае с подова настилка, с мебели, стени, с обстановката във вашия дом.

Тъмните врати стесняват площта и правят по-малка стаята.

По-добрият вариант е да се поставят един цвят врати, и от един тип, особено, ако са на един етаж в жилището. Може да се изберат тонове, които да са по-неутрални и да се съчетаят с обстановката в жилището.

Дано тези стъпки да са били полезни при избирането на интериорна врата, защото да не забравяме, че тя е важна част от интериора на всеки дом. Първото нещо, което ние виждаме, когато влизаме в дома си и отваряме съответното помещение е вратата.

Вашият коментар