You are currently viewing Интересни факта за входните врати

Интересни факта за входните врати

Човекът е изключително комплексно и групово същество, въпреки това може да изразява себе си – характера, стила и предпочитанията си по особено креативен начин. В тази класация ще ви разведем из най-различни начини на себеизразяване чрез врати.

Цветните врати в Ирландия

Най-вероятно всеки е чувал за известните цветни ирландски врати или по-скоро Дъблински. Има много различни теории как и кога започват да се боядисват входните врати в такива светли и необичайни цветове. Една от историите около появата на тези врати е спорът между Джордж Мур и Оливър С. Джон. При последния доста често се случвало да прекали с алкохола да чука по вратата на Мур, бъркайки къщата си с тази на Мур, понеже били съседи. На Мур му писва и боядисва вратата в зелено. Джон боядисва своята в червено и после се наблюдава ефектът на доминото. Друга много популярна теория е, че след смъртта на кралица Виктория, всички граждани са инструктирани да боядисат входните си врати си в черно, но ирландците и особено тези в Дъблин се бунтуват и ги боядисват в свежи, светли и набиващи се на очи цветове. Още една история подобна на първата гласи, че жените боядисвали вратите си в определен цвят, за да може пияните им мъже да ги откриват по-лесно.

Червена входна врата

Най-вероятно истината се крие в подема на града и стила на строителство, напълно еднакъв за всички, за да се различават гражданите започнали да си боядисват входните врати в различни цветове, откроявайки се от съседите си.

„Когато една врата се затвори, друга се отваря“

Всеки знае този популярен цитат, но не всеки знае откъде идва. Изобретателят на телефона, звънеца и др, Александър Бел всъщност го казва по различен повод и в различен контекст от използвания днес. Той казва: „Когато една врата се затвори, друга се отваря, но ние толкова често и дълго гледаме затворената врата със съжаление, че нямаме поглед върху шансовете, които ни се предоставят.“ Това е включено в една от речите му след изобретяването на начина за предаване на гласово съобщение през електрически телеграф или още телефон.

Прикачването на Мезуза към вратите на евреите

Знаете ли, че при най-вярващите или рабинския юдаизъм мезуза се прикрепя към входната врата на еврейските домове, за да изпълни Мицвата, която повелява на истинските вярващи да напишат имената на своя Бог на вратите или стълбите на входа. Мезуза буквално значността се превежда  като врата, това представлява лист, написан с пасаж от Тората и сложен в кутия с необичайна форма, която се прикрепя към вратата. Вярва се, че през този период няма как да влезе лош човек в къщата, понеже стиховете пазят дома.

Ирландска входна врата

Църковните врати

Много църковни входни врати са преобразени в червено, но не много хора знаят откъде идва символиката на цвета. Според църквите червеният цвят се свързва с цвета на кръвта или тази, която е пролята от Христос, за да спаси хората. Оттук самата идея за цвета е, че той е свещен и сакрален, счита се за цвета на отвъдното и на преминаването. Използва се, за да бележи църквите, където всеки може да намери убежище и подслон. Наравно с цвета на църквата започва да се използва и като цвят на царе, крале и императори. Тук идва идеята за поверяване на управлението от ръцете на Бог, или се е смятало, че хората, които са били на управленска власт са били с божествена кръв.

Използването на door knobs или дръжките тип топка

Много трудно можем да кажем кога точно са изобретени дръжките тип топка, които са широко разпространени в САЩ, Канада, Мексико и др. Документирана е годината, в която изобретателят Осбърн Дорси получава своя патент или това е 1878г. В самото начало са изработени с умисъла да се ползват само за входните врати, но после се смаляват и в последствие могат да се ползват и за вътрешни. Докато получи патента си Дорси среща редица трудности, повечето поради факта, че е афроамериканец. Въпреки, че е минало времето на робството и по закон са равни, в САЩ по това време има доста забрани или рестрикции за афроамериканци и то за ежедневни неща като качването в автобуси, ходене на училище, църква, ресторанти и др. Дорси е едва на 16г. когато изобретява дръжките тип топка, а на 17 г. изобретява стопера. В живота си прави няколко открития, с които остава в историята и като първия афроамериканец изобретател.

Вашият коментар