Как да поддържаме изправни частите на вратите си и важни съвети за смазване на движещите им части.

Как да поддържаме изправни частите на вратите си и важни съвети за смазване на движещите им части.

Както всекиуред иска поддръжка, ремонт, смяна на части, почистване и още куп грижи, така и входните и интериорните Ви врати изискват такива, за да са в домът Ви изправни още дълго време. За тях грижите се свеждат до почистване с подходящипрепарати и тъкани, смазване на движещите им части като панти и патрони и евентуално при отпускане на някое болтче затягането му. Имат доста елементарен начин за запазването им във времето, стига да желаете и да сте запознати с поддръжката им.

За тази целса ни необходими леки препарати за почистване под формата на крем или спрей, защото изключваме употреба на абразивни препарати. Смазването на пантите или патроните пък от своя страна става със специална грес за смазване. Разбира се, че има и алтернативни методи като например използване на машинно масло илистрит графит, който се посипва на пантите. Грешката, която най-често се допуска, е че се използва растително олио за смазване на тези елементи. Тук ще разясним, че този продукт дава мигновен ефект и пантите престават да скърцат, но използването му довежда до бавно разрушаване на емайла на частта, съответно сами може да прецените до къде може да доведе това.

Преди да стигнем до самия процес ще отговорим на въпроса:

Какво довежда до това вратите Ви в един момент да започнат да издават тозинеприятен звук?

Ето няколко причини за това:

  1. Корозирали панти – това се получава впомещения, в който има висока влажност.
  2. Вратата е възможно да се е изметналаи това да води до напрежение в една от пантите, което от своя страна води дотова неприятно скърцане.
  3. С времето смазочния материал може дасе е сгъстил или просто да е засъхнал.

И да преминем към самото смазване,което се осъществява в няколко лесни стъпки в зависимост коя част ще смазваме.

  1. За да смажем пантите е необходимо да отворим вратата и да повдигнем крилото на вратата, това можем да го направим с клин или обикновен секач. След като сме направили това вече можем да смажем пантите като впръскаме спрей или като сложим няколко капки с пипета. Последния момент от смазването е да махнем инструмента, с който сме повдигнали вратата и да я раздвижим.
  • Ако смазваме патрона е необходимосамо да впръскаме подходящ препарат в дупката на самия патрон и посредствомключа да раздвижим и разнесем смазката в него. Заключваме и отключваме няколкопъти и сме готови.
  • Задължително с кърпа почистетеизлишната течност от вратите си.

Смазването на важните елементи на вратите ще удължат техния живот,а на Вас ще Ви даде спокойствие, че няма да Ви се налага скорошна смяна инепредвидени разходи на и за вратите.

Вашият коментар

Close Menu