You are currently viewing Светла врата и тъмен под – хармония и ефект

Светла врата и тъмен под – хармония и ефект

Цветовият контраст в интериора винаги изглежда красиво. Актуална тенденция са помещения, които са с тъмен под и светли врати. Те придават на помещенията много шикозен иреспектен вид.

Такава комбинация тъмен под и светла врата, е класическо съчетание, което внася уют и психологическо спокойствие. В края на краищата тъмната основа допринася за чувство на сигурност и стабилност, а светлият цвят внася чувство на свобода и простор. Стените също могат да бъдат в тъмната гама, като такъв дизайн е подходящ за големи стаи. В този случай идеалното допълнение са светлите врати, които внасят в обстановката яркост и ефектност.

 Ако цветът на пода е с цвят на дъб или венге, то може и дa изберем врати в бежовата гама. Този цвят създава хармония и смекчава прагматичния съвременен стил на интериора. Актуални са и вратите с цвят на мента и лимон, съчетани с тъмен под, като изглеждат модерно и необичайно.

Важно е да знаем, че ярките цветове трябва да се повтарят в детайлите. Като например картина, завеси, шкафове, декоративни възглавници, салфетки и др.

Контрастното съчетание е универсално, но има няколко стила, в които се открива напълно тяхната красота.

Класически – при този стил може да бъде врата и таван в бял цвят, а подът и стените в тъмен. Тук можем да добавим топлина на стаята, посредством бежови стени и мебели.

Минимализъм – този стил създава чувство на простор като контрастът на вратите и пода ще го подчертаят.

Кънтри – при него създаденият контраст придава ярко настроение. При него е хубаво да има кафяв под и лимонени или бежови врати.

При такава концепция на цветови контраст, голяма роля играя тпервазите и алуминиевата лайсна. Те изпълняват свързваща роля между пода и стените. Лайсната, която е близък тон с цвета на вратата ще изглежда много добре.

Цветът на первазите трябва да съвпада с цвета на вратата. Съчетанието тъмен под и светла врата може да бъде използвано в различни стилове в интериора. Започва от класическите аристократи и завършва с модерния съвременен дизайн. Важно е да съчетаем правилно цветовете в помещението и нито един елемент да не бъде излишен от общата картина. И ако такава задача ви се струва достатъчно сложна за реализация, трябва да знаете, че нищо не е невъзможно!

Вашият коментар