Историята на вратите. Произход и предназначение.

Да започнем от това какво представляват вратите и за какво се използват?

Вратата е нещо благодарение, на което става отварянето, затварянето и преминаването в превозно средство, стая или сграда. Те обикновено са направени от много твърд материал, трудно чуплив (например oт метал или дърво). Вратите са прикрепени към рамка чрез панти в повечето случаи. Те правят проникването в сградата, стаята или превозното средство по–лесно и достъпно. Може да бъде направена така, че да се движи по различни начини (под ъгъл, далеч от рамката, чрез плъзгане, успоредно на рамката, чрез завъртане по оста в центъра на рамка и др.), за да се позволи или предотврати влизане и излизане.

В повечето случаи крилото от външната и от вътрешната страна са еднакви, но при превозните средства двете страни са коренно различни, например. Те са направени така, че да са с различни заключващи механизми и само определени хора да могат да ги отключват. Могат да бъдат изработени по най-различен начин дали като вид материал или цвят, или други особености. В днешно време имаме толкова голям избор на врати, че понякога не можем да изберем.

Врата

Къде са изработени първите врати?

Вярва се, че първите изработени врати са били тези, които са представени в картините на някои египетски гробници, като са показани двойни или единични, като всяка една в парче дърво. Тогава са вярвали хората, че вратата е вход към задгробния живот и че някои от вратите са водели до важни места. Най–древните врати са изработени от дървен материал, като тези на храма на цар Соломон от дърво, което е било маслено, които са издълбани и покрити със злато. На други места са били покрити с месинг или сребро. Освен маслинено дърво са използвани и кипарис, кедър, дъб и т.н.. В Швейцария са открити врати на над 5000 години.

Вашият коментар

Close Menu