Дръжки за врати

Може би най-интересното и забележимото нещо в една врата е дизайна ѝ, декоративните елементи и естествено дръжките. Освен цвета и дизайна на вратата, модела на дръжките и тяхното покритие, дали ще се комбинират добре с цялостната визия на жилището има голямо значение при техния избор. На пазара има голям избор от дръжки – кръгли, заоблени, по квадратни или увити, сега ще ги разгледаме по-подробно.

Видове дръжки на вратите

Стационарни – това са най-обикновените дръжки, при които вратата може да се отваря и затваря само с едно движение, без да се използват ключове. Този тип дръжки нямат механизъм свързан с бравата и са простостационарни – при завъртане на дръжката /обикновено са тип топка/ езика на бравата може само да влиза и излиза.

Мобилен – това са пак вид топки, но в центъра на топката има патрон, с който се прави отключването и без него е невъзможно да се отключва.

Дръжка на врата

Материали

През времето дръжките са били изработвани от какво ли не, като сега ще разгледаме някои материали.

Дървени – Такива дръжки по скоро са пасивни и са в допълнение към вратата – такива дръжки може да видите най-вече по архитектурни забележителности и места, където се пазят различните видове антики, каквито са притежавали хората през вековете. Още може да се забележат и по врати, които са с плъзгащ механизъм и дръжката е по-скоро малка топка, с която да може да бутаме вратата.

Метални – те обикновено се изработват от месинг и много рядко от алуминий. Месингът е идеален за изработка на дръжки понеже е много устойчив за врати, които ще бъдат на пряк достъп до атмосферни промени. Алуминият е по-предпочитан, но не е толкова устойчив.

Комбиниран – може да бъде комбинирана както от метал, така и от дървена плоскост или метал и стъклена част – варианти много.

Пластмаса – този тип дръжки най-вече може да се видят монтирани на PVC врати. Не са издръжливи, но пък са много практични за влажни помещения.

Дръжка за врата

Необичайни дръжки

Стандартните дръжки, който се предлагат на пазара са толкова разнообразни, че е доста трудно да се избере даден модел. Сега обаче може да се забележи и тенденция, при която дръжките стават все по-нестандартни. Всеки има различен вкус за това и на пазара се предлагат все по-разнообразни модели, дори бихме могли да кажем, че някои от тях са доста шантави.

Вашият коментар

Close Menu