8 интересни факта за вратите

Колко често мислите за вратите? Всъщност ние мислим за вратите всеки ден, но това е така, защото ние сме хора на вратите.

Ние обичаме вратите. Искаме и вие да ги заобичате или поне да ги оцените. Затова създадохме списък от интересни факта за… познахте – врати!

Всяка нация и народ има своите традиции и предпочитания за вратите, съответно и интересни факти.

Значение на вратите

  1. Много от вратите в Ирландия са изключително колоритни. Това се дължи на факта, че когато умира кралица Виктория на ирландците им е наредено да нарисуват вратите си черни в знак на траур. Но в знак на бунт те ги рисуват в различни цветове.
  2. В Ню Йорк е приет закон в строителния департамент, че въртящата се врата не трябва да развива висока скорост. Не трябва да се завърта повече от петнадесет пъти в минута.
  3. В националната лаборатория Лорънс, която се намира в Калифорния е разположена най-тежката врата, която е изработена от стомана. Нейното тегло е 321,4тона.
входна врата

Врати в древността и изкуството

  1. Най-старите врати датират от древен Египет. Тогава вратите са били просто плочи от дърво с панти.
  2. В Рим през древността е било обичайно да се постави образ на фалос над входната врата в символ за богатство, плодородие и благополучие.
  3. В изкуството на Фън Шуй, вратата е отворен, чист и ясен път към хармоничния поток на енергия.
  4. В Колумбия е произведена най-защитената врата в света.Тя е снабдена с много и най-разнообразни характеристики като: бронирана, огнеупорна, взривозащитена, биометрична система на бравата, 10 брави, интегриране на камери през IP (ако желаете, фото на посетителя ще бъде изпратено до вас по имейл, веднага след като той натисне звънеца).
  5. Катедралата на Свети Николай е с най-страшната врата. Този светец е покровител на рибари и моряци. Намира се в Словения, град Любляна. Вратата е поставена през 1996г. в чест на посещението на папа Йоан Павел II. Вратата има декорация с изразителни бронзови релефи.

Това бяха осемте интересни факта за вратите. Ако не сме успели да Ви убедим в уникалността на този продукт прочетете и други материали в нашия блог по тази тема.

Вашият коментар

Close Menu